Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 15′inci Altın Koza Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen ”Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması” sonuçlandı.

Seçici Kurul sözcüsü Burak Göral, basın toplantısında, yarışmaya çeşitli üniversitelerden öğrencilerin 150′ye yakın eserle katıldığını, bunlardan 25′inin finalde “En İyi Film” ve “Jüri Özel Ödülü” için yarıştığını söyledi.

Göral, yapılan değerlendirmelerde “Belgesel Kategori”de ödülü Mimar Sinan Üniversitesinden Emine Emel Balcı’nın yönettiği “Gönül Kadınları” ve Anadolu Üniversitesinden Ersen Çıra ve İhsan Öztürk’ün yönettiği “Argu” adlı filmlerin paylaştığını bildirdi.

“Kurmaca Kategorisi”nde Galatasaray Üniversitesinden Can Kılcıoğlu’nın yönettiği “Yoldaki Kedi” adlı filmin birinci seçildiğini belirten Göral, bu kategoride ayrıca Marmara Üniversitesinden Cem Öztüfekçi’nin yönettiği “Ayak Altında” adlı filmine “Juri Özel Ödülü”nün verilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Burak Göral, “Canlandırma Kategori”sinde Anadolu Üniversitesinden Denizcan Yüzgül’ün yönettiği “Aquarium” adlı filmin seçildiğini anlatarak, bu dalda da “Juri Özel Ödünü” yine aynı üniversiteden Mert Kızılay’ın yönettiği “Yar” adlı filminin aldığını belirtti.

Göral, “Deneysel Kategori”de ise Ankara Üniversitesinden Eray Mert’in yönettiği “Ah Aklımdan Ölümüm Geçer” adlı filminin ödüle layık görüldüğünü kaydetti.

Görme engellilerin sinema keyfi

Adana’da düzenlenen 15′inci Altın Koza Uluslararası Film Festivali kapsamında görme engelliler için uzun metrajlı, özel olarak hazırlanmış film gösterimi yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Sesli Betimle Sistemleri Koordinatörlüğü tarafından, Şener Şen’in başrol oynadığı “Kabadayı” filmi, görme engelliler için yeniden seslendirildi. Görsel ögelerin sesli olarak anlatıldığı filmi “izleyen” öğrencilerin büyük keyfi aldıkları gözlendi.

Festival kapsamında, Adana Kültür ve Sanat Merkezi gösterim salonunda sunulan filmi, Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri ve çok sayıda görme engelli izledi.

Altın Koza Festivali “Okullarda Sinema, Sinema Okullarda” Koordinatörü Dr. Haluk Uygur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engelliler için özel film gösterimlerinin etkinliği farklı bir boyuta taşıdığını söyledi.

Görme engellilerin “sinema izleme” konusunda fazla özgür olmadığını vurgulayan Uygur, Türkiye’de ilk defa 14. Altın Koza Film Festivali’nde gerçekleştirdikleri sesli betimle yöntemiyle uzun metrajlı film gösterimini bu yıl da tekrarladıklarını söyledi.

Bu yöntemle görme engellilere filmin sesle anlatıldığını belirten Uygur, “Etkinlikle görme engellilerin de sinema keyfini yaşatmak bizim için onur verici” dedi.

Uygur, etkinliğin ücretsiz olduğunu ve tüm görme engellilerin katılabileceğini kaydetti.